Til hovedinnhold

Positiv avkastning i første halvår

Fondets markedsverdi økte med 1 980 milliarder kroner til 17 745 milliarder kroner i første halvår 2024. Fondet fikk i perioden en avkastning på 8,6 prosent, tilsvarende 1 478 milliarder kroner. Dette var 0,04 prosentpoeng lavere enn avkastningen på referanseindeksen.

Leder for fondet Nicolai Tangen og nestleder Trond Grande presenterer fondets resultater i første halvår 2024 hos Sparebanken Sør under Arendalsuka. De vil diskutere hvordan markedet har utviklet seg så langt i år og hvordan dette har påvirket fondets resultater. Etter det vil eierskapsdirektør Carine Smith Ihenacho presentere hovedpunktene fra arbeidet med ansvarlig forvaltning og eierskapsutøvelse i første halvår. Pressekonferansen er på norsk.

Fondets avkastning i første halvår 2024

8,6 %
1 478
milliarder kroner

 

Fondet fikk en avkastning på 8,6 prosent, tilsvarende 1 478 milliarder kroner i første halvår 2024. Dette var 0,04 prosent lavere enn avkastningen på referanseindeksen.

Avkastning per aktivaklasse

Aksjeinvesteringene hadde et sterkt første halvår, der særlig teknologiaksjene bidro til den positive avkastningen. Avkastningen på renteinvesteringene ble påvirket av inflasjonen, som holdt seg på et høyere nivå enn ventet. Sysselsettingen og den økonomiske veksten overrasket positivt, særlig i USA. Dette førte til at rentene holdt seg høyere enn forventet.

Den negative avkastningen på unotert eiendom skyldes i hovedsak kontorsektoren i USA. Disse verdiene ble negativt påvirket av en økning i ledige kontorlokaler og en fremdeles høy styringsrente. Avkastningen på investeringene i unotert infrastruktur for fornybar energi består av inntekter fra kraftsalg og verdiendringer på investeringene. I første halvår ble verdien av investeringene ble negativt påvirket av økte kapitalkostnader.
Klikk på hver søyle for mer info

Fondets markedsverdi ved utgangen av første halvår 2024

17 745
milliarder kroner

Fondets markedsverdi økte med 1 980 milliardar kroner til 17 745 milliardar kroner i første halvår 2024.

Aksjer
72,0 %
av fondet
Rentepapirer
26,1 %
av fondet
Unotert eiendom
1,7 %
av fondet
Unotert infrastruktur
0,1 %
av fondet

Se hver enkelt investering

Du kan søke i alle fondets investeringer sortert på land, investeringstype og bransje. Vi har offentliggjort detaljert informasjon om alle investeringene siden fondet ble opprettet i 1998. Fra nå av oppdateres oversikten to ganger i året.

Vi er allerede verdens mest åpne fond, men nå øker vi åpenheten ytterligere. Fra nå av vil alle kunne finne en oppdatert oversikt over alle investeringene våre på halvårlig basis, sier Tangen.
Nicolai Tangen
Leder for Norges Bank Investment Management

Sterkt halvår for aksjeinvesteringene

Teknologiselskapene leverte et sterkt resultat i første halvår. Den positive avkastningen skyldes først og fremst en høy etterspørsel etter nye løsninger innenfor kunstig intelligens fra de største internett- og programvareselskapene og deres halvlederleverandører. Vedvarende robuste globale økonomier og en økning i forbrukslån resulterte i høyere inntekter for bankene i finanssektoren. Helseselskapene dro fordel av en sterk etterspørsel etter helsetjenester, positive resultater fra flere store kliniske studier og økt etterspørsel etter innovative behandlinger og teknologier.

Sektorene konsumvarer, eiendom og materiale hadde svakest avkastning i perioden.
Klikk på hver søyle for mer info

Vår stemmegivning i første halvår 2024

Første halvår er høysesong for stemmegivning på generalforsamlingene til selskapene fondet er investert i. Mer en to tredeler av årsmøtene til selskapene arrangeres fra mai til juni.

90 449 stemmer avgitt

Stemmegivning er et av de viktigste virkemidlene vi har som eier. Vi stemmer for å fremme våre synspunkter som aksjonær, bidra til langsiktig verdiskaping i selskapene og ivareta fondets verdier. Vi stemte på 90 449 forslag ved 8 277 generalforsamlinger i første halvår 2024.

Vi har publisert en oppsummering av stemmegivningen vår i første halvår

Her utforsker vi trender og resultater innenfor sentrale temaer som styrets sammensetning og lederavlønninger. Vi diskuterer også hvordan bærekraftspørsmål gjenspeiles i vår stemmegivning og hvordan vi jobber for å skape fremgang i håndteringen av klimarisiko.

Utforsk hele rapporten

Les mer om investeringene, resultatene og forvaltningen av fondet i første halvår, inkludert regnskapet.