Bærekraft og finansiell avkastning går hånd i hånd
Oljefondet er den største enkeltinvestoren i børsnoterte selskaper verden over. Verdien på fondet avhenger av verdiene som skapes i de over 9 000 selskapene vi er investert i. Eierskapsavdelingens oppgave er å stille tydelige forventninger til hvordan selskapene forholder seg til globale utfordringer i sin virksomhet, og å påvirke dem i riktig retning.
Snorre og teamet konsentrerer seg om spørsmål knyttet til miljø og bærekraft. Aktuelle problemstillinger kan være alt fra klimarisiko og biologisk mangfold til hvordan selskapene skal håndtere ansvarlig vannforvaltning og bærekraftig bruk av havet.
– Vi arbeider med å bedre standarder og rapporteringen fra selskaper på tvers av markeder. På porteføljenivå følger vi opp fondets investeringer for å redusere vår eksponering for uakseptabel risiko. Og så jobber vi mye med enkeltselskaper.
– Siden vi er en stor investor i mange selskaper, er det viktig å ha løpende dialog med selskapene for å fremme våre forventinger, men også for å lære. Vi holder selskapene ansvarlig for påvirkningen de har på miljø og samfunnet rundt seg. Vi kan også gi dem signaler ved å være åpne om hvordan vi vil stemme på selskapenes generalforsamlinger.
I løpet av ett år stemmer Oljefondet på 120 000 forslag fra selskapenes ledelse og aksjonærer. Snorre har merket at bærekraft har blitt viktigere de siste årene, blant annet gjennom et økende antall aksjonærforslag. Da er det viktig å gå foran, som en ansvarlig forvalter.
I dette arbeidet er våre forventingsdokumenter helt sentrale. De beskriver hvordan vi forventer at selskapene fondet er investert i håndterer globale utfordringer i sin virksomhet.
– Forventningsdokumentene er et viktig verktøy for oss, og er en slags plattform for mye av eierskapsutøvelsen vår. Vi bruker mye tid på å jobbe dem frem og holde dem aktuelle. Dokumentene danner et godt grunnlag for å begynne diskusjonene. De gir oss og selskapene et felles utgangspunkt.
Sterkt faglig miljø og påvirkningsmuligheter
Hver dag lærer Snorre noe nytt han ikke hadde forventet. Det er for eksempel mye å ta stilling til når han og kollegaene skal stemme på selskapenes generalforsamlinger.
– Det er mye vi må sette oss inn i og vurdere. Selv om vi har et grundig analysegrunnlag og overordnede mål å jobbe etter må vi ofte ta stilling til komplekse og nyanserte problemstillinger. Verden er ikke svart-hvit, men vi må til syvende og sist alltid stemme enten ja eller nei. Det er til tider utfordrende, men det er utrolig gøy å få lov til å være med og påvirke beslutningene våre.
Snorre er fornøyd med å jobbe et sted med sterkt faglig fokus, hvor ansvarlig forvaltning er så sentralt. Noe av det beste med å jobbe i Oljefondet, er menneskene og læringsmulighetene, mener han.
– Alle har sin ekspertise og kunnskap, som de gjerne deler. Kollegaene mine har mange ulike faglige bakgrunner, men felles er engasjementet for miljø og samfunn, legger Snorre til.
Motivasjon og ansvar
Oljefondets samfunnsoppdrag er en klar motivasjon i jobben – men i en travel arbeidshverdag med korte frister må han av og til minne seg på fondets langsiktige mål. Han kjenner også på et stort ansvar.
– Hvis det er noe som er vanskelig, tenker jeg ofte at dette må jeg klare å løse fordi det betyr noe for mange. Det er noen andres penger som skal forvaltes ansvarlig, og valgene må være riktige. Samtidig kan det være krevende, for du kan alltid dykke dypere i temaet og sjekke beslutningene dine en ekstra gang. For å jobbe her må du like å bli utfordret, og være komfortabel med at det ikke alltid er to streker under svaret, avslutter han.
Sist oppdatert: 14.06.2022