Tidenes læringsmulighet
– Å komme inn i en organisasjon som er så liten og samtidig så global og innflytelsesrik, er tidenes læringsmulighet, sier tidligere graduate Haakon Husøy.
– Å komme inn i en organisasjon som er så liten og samtidig så global og innflytelsesrik, er tidenes læringsmulighet, sier tidligere graduate Haakon Husøy.
Haakon har bakgrunn som offiser og sikkerhetspolitisk analytiker fra Forsvaret, og en mastergrad i international affairs fra Columbia University i New York. For han var det et lett valg å søke seg til programmet.
– Oljefondet har alltid vært på radaren min, de har bestandig gjort et solid inntrykk på meg. Jeg har tenkt at min fagbakgrunn ikke tradisjonelt finnes innenfor finans, men så oppdaget jeg at her finnes alle fagdisipliner. Det er en av fondets store styrker, og skiller seg ut internasjonalt og nasjonalt, mener Husøy.
Les mer om graduate-programmet
Graduate-programmet går over to år, og i løpet av programmet har han så langt vært innom tre forskjellige avdelinger. Han har jobbet med mange ulike ansvarsområder - fra aktiv forvaltning og energi til teknologi og cybersikkerhet. Han har møtt på mange spennende problemstillinger, og minst like mange gode kollegaer.
Han anbefaler graduate-programmet på det varmeste, og mener programmet passer for mange - uavhengig av faglig profil.
– Dette er stedet for deg som er nysgjerrig, liker det globale perspektivet og har interesse for investering og teknologi - eller tverrsnittet mellom de to. Du finner ikke et mer spennende sted å være, mener han.
Når programmet er ferdig, er Haakon garantert fast jobb i organisasjonen.
Mulighetene for å prøve ut nye fagfelt, jobbe tverrfaglig og flytte på tvers av landegrenser, er noe av det Haakon liker aller best med Oljefondet. Og ikke minst muligheten til å påvirke.
Haakon synes det er spennende å få jobbe i ulike avdelinger og bryne seg på helt ukjente oppgaver.
– Rotasjonene er etter min mening noe av det beste med graduate-programmet. Samtidig må du vite hva du går til. Ofte må du sette deg inn i et helt nytt fagfelt. Det kan være litt uvant for mange. Du må ta programmet for hva det er, nemlig verdens beste mulighet for å prøve ut nye ting og for å lære av de aller beste.
Haakons råd er å være ydmyk og bevisst på at du ikke nødvendigvis mestrer alt fra første dag. Han mener du gjennom programmet blir godt kjent med seg selv, og blir tvunget til å reflektere over hvordan du håndterer motgang og medgang for å kunne fortsette å prestere godt over tid.
– Du må særlig kunne skille mellom det du kan gjøre noe med, og det som er eksternt drevet. Kanskje skjer det fordi markedene beveger seg etter en uventet hendelse, ikke på grunn av din egen innsats. Det er også lurt å senke kravene til hvor sterkt du skal prestere fra dag én. Du må ha tålmodighet og stole på deg selv, på at du er god nok.
Han innrømmer at han hadde høye skuldre i begynnelsen. Men raskt innså han at dette var et sted han kom til å trives. Han ble møtt med et solid introduksjonsprogram, fikk en mentor i ledergruppen og en egen buddy.
– Jeg snakket faktisk med mentoren min allerede før jeg begynte. Det gjorde at jeg visste mer hva jeg gikk til, og derfor ble hakket mer avslappet. Men det var med en viss ærefrykt jeg gikk inn dørene her, smiler Haakon.
Fondets samfunnsoppdrag, er noe av det som motiverer Haakon aller mest i hverdagen.
– For meg er det givende å tenke på at vi ivaretar et så viktig samfunnsoppdrag. Det bidrar også til at jeg klarer å finne ekstra energi når jobben blir vanskelig. Min prestasjon forsvinner ikke ut i intet. Alle vi som jobber her bidrar til velferden i det norske samfunnet. Samfunnsoppdraget er særlig motiverende i tider som dette, med pandemi, krig og generelt mye usikkerhet. Nå er det tydelig hvilken enorm ressurs og sikkerhet Oljefondet er for Norge. Jeg er veldig stolt av å jobbe her, sier han avslutningsvis.