Du lærer å ta ansvar
– Det som imponerte meg mest, var hvor mye ansvar og eierskap jeg fikk for prosjektet jeg jobbet på. Du får ressursene og oppfølgingen du trenger, men det endelige resultatet må du selv ta ansvar for, sier Oscar Hjelde.
– Det som imponerte meg mest, var hvor mye ansvar og eierskap jeg fikk for prosjektet jeg jobbet på. Du får ressursene og oppfølgingen du trenger, men det endelige resultatet må du selv ta ansvar for, sier Oscar Hjelde.
Han tilbrakte sommeren 2021 på Norges Bank Investment Managements summer internship-program. I dag er han fast ansatt og jobber med bærekraft og dataanalyse i fondet.
Les mer om summer internship-programmet
Som summer intern jobber du på et prosjekt fra juni til august og får bryne seg på en rekke ulike problemstillinger innenfor kapitalforvaltning, risikostyring, ansvarlig forvaltning og teknologi, for å nevne noe.
Til slutt skal resultatet av arbeidet presenteres for de ansatte. Da er hele Oljefondets ledergruppe der for å høre på.
– Jeg jobbet på et prosjekt om informasjonssikkerhet og hvordan organisasjonen er rustet mot cyberangrep. De ulike prosjektene tar utgangspunkt i reelle problemstillinger for fondet. Det gjør at de ansatte bryr seg veldig om hvordan det går. Samtidig er det ingen som henger over deg underveis. Det forventes at du klarer å drive prosjektet ditt fremover og selv tar initiativ hvis ting stopper opp. Det er en utrolig fin praksisarena og veldig lærerikt, sier Oscar.
Da han et halvt år etter at han var ferdig som summer intern fikk fast jobb i fondet, lurte han på hva som hadde skjedd med nettopp hans prosjekt. Ble rapporten med anbefalingene han og kollegaen hadde skrevet lagt rett i en skuff?
Det å være summer intern i Norges Bank Investment Management skal ikke bare være faglig interessant og utfordrende. Det skal også være gøy. Derfor legges det stor vekt på det sosiale ved siden av jobben som skal gjøres.
– I tillegg til det sosiale opplegget kun for oss i programmet, fikk vi også være med på alt som skjedde av sosiale ting i fondet. Det gjorde at det ble lettere å bli kjent med hele organisasjonen og alt som skjer der. For kullet i år har det også blitt innført en «buddy»-ordning, hvor hver intern har en ansatt som tar litt ekstra ansvar for at alle trives. Jeg er faktisk en slik «buddy» selv nå. Det er både morsomt og lærerikt.
De fleste som tilbringer sommeren i Oljefondet, er midt i studiene og skal tilbake på skolebenken etterpå. Selv var Hjelde akkurat ferdig med sine studier, men er klar på at han gjerne skulle vært summer intern tidligere i studieløpet.
– Det å få et så selvstendig ansvar for et prosjekt og et sluttresultat som summer intern i fondet, mener jeg er en utrolig viktig erfaring, legger han til.
Så er det store spørsmålet, må du være ekspert på finans for å bli summer intern i Oljefondet?
Med en teknisk utdanning kunne Oscar fint lite om finans da han startet i fondet, men læringskurven var bratt.
– Jeg lærte utrolig mye om finans og bransjens rolle i samfunnet den sommeren. Det jobber mange flinke folk her som er gode til å forklare hvordan ting henger sammen. Summer internship-programmet består av folk med mange ulike utdanninger. Det i seg selv gjør det ekstra spennende. Vi blir jo en gjeng.
Og allerede første dagen fikk han en grundig innføring i Oljefondet av de som kan det aller best.
– Første dagen fikk vi en introduksjon til fondet og dets utvikling av nåværende og tidligere sjefer for Oljefondet: Knut Kjær, Yngve Slyngstad og Nicolai Tangen. Det hadde jeg nok ikke fått noe annet sted.