Ansvarlig forvaltning 2023
Statens pensjonsfond utland
Publisert 7. februar 2024
Langsiktig eierskap i en omskiftelig verden
2023 var preget av krig, klimakrise og inflasjon. Fondet er en langsiktig, tydelig og forutsigbar eier i en omskiftelig verden. I 2023 hadde vi fremdrift i arbeidet med klimahandlingsplanen. Vi rettet også søkelyset mot ansvarlig bruk av kunstig intelligens og hvordan det er relevant for oss som en investor. I tillegg fortsatte vi å øke åpenheten rundt stemmegivningen og resultatene våre.
Leder for fondet Nicolai Tangen, Carine Smith Ihenacho, direktør for eierskap og etterlevelse, Eivind Fliflet, leder for miljø i aktivt eierskap og Wilhelm Mohn, global leder for aktivt eierskap, la frem arbidet med ansvarlig forvaltning av fondet i 2023.
2023 i korte trekk
I 2023 stemte vi på 115 266 forslag ved 11 468 for å fremme våre synspunkter som , støtte langsiktig verdiskaping i selskapene og ivareta fondets verdier. Vi publiserte også for første gang en egen gjennomgang av stemmegivningen etter første halvår.
Som i 8 859 selskaper må vi prioritere hvilke selskaper vi har dialog med. Vi retter dialogen særlig mot de større investeringene våre. Vi hadde i 2023 til sammen 3 298 møter med 1 358 selskaper.
I 2023 avholdt vi 1611 møter med 805 selskaper hvor temaer knyttet til selskapsstyring ble diskutert. I 1 589 møter med 822 selskaper ble bærekrafttemaer ble diskutert. Samlet sett tok vi opp ESG-temaer i 64 prosent av møtene med selskaper, noe som dekker 62 prosent av aksjeporteføljens verdi.
Vi solgte oss ut av 86 selskaper etter vurdering av ESG-risiko, og 3 selskaper ble tatt inn igjen i investeringsuniverset. Vi identifiserte selskaper med særlig høy risiko på tvers av ESG-temaer, herunder mulige brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter, tap av biologisk mangfold og avskoging, samt korrupsjon og skatteforhold. 54 av beslutningene om nedsalg gjaldt selskaper som ble tatt inn i fondets referanseindeks i løpet av 2023. Totalt har vi gjennomført 526 nedsalg siden 2012.
Slik stemte vi i 2023
Stemmegivning er at av de viktigste virkemidlene vi har som eier. Vi stemmer for å ivareta fondets verdier ved å fremme våre synspunkter som aksjonær med mål om å oppnå langsiktig verdiskaping i selskapene fondet er investert i.
11 468
98 %
98 %
Vi stemte i tråd med styrets anbefaling i 95 prosent av sakene
Vi stemte mot styrets anbefaling i 5 prosent av sakene i 2023. Begrunnelsen for å stemme imot finnes i våre posisjonsnotater og våre retningslinjer for stemmegivning.
Viktigst årsaker for å stemme imot:
- Styrets manglende uavhengighet.
- Stryreleder også administrerende direktør.
- Endringer i selskapenes vedtekter.
Klimahandlingsplan 2025
Resultater fra arbeidet
Investeringer i 8 859 selskaper og markedsaktør i 72 land
Vi har dialog med regulatoriske myndigheter, internasjonale organisasjoner og standardsettere for å bidra til utviklingen av prinsipper og forventninger som hever standarden for alle selskaper på områder som selskapsstyring, ansvarlig næringsliv og bærekraftrapportering. Vi deltar også i utviklingen av beste praksis for ansvarlig forvaltning.
Fondets investeringsstrategi er basert på å spre investeringene globalt i
samsvar med en . I 2023 gikk vi gjennom 1 048 selskaper som ble tatt inn i fondets referanseindeks for aksjer i løpet av året. 317 av dem ble vurdert som eksponert for høy ESG-risiko. Av disse ble 263 ført opp på en intern overvåkingsliste. Vi valgte å selge oss ut av eller ikke investere i de resterende 54 selskapene.
Ansvarlig bruk av kunstig intelligens
I 2023 offentliggjorde vi våre synspunkter om ansvarlig kunstig intelligens (KI). Vi mener nøkkelelementer er:
Styrets ansvar
Åpenhet og etterprøvbarhet
Robust risikostyring
Slik jobber vi med aktivt eierskap
Ansvarlig forvaltningsrapporten oppsummerer 2023 i detalj. Våre gode kolleger og temaeksperter forklarer hva vi jobbet med, hvordan vi gjorde det, og hvorfor. Se videoen!