Et godt år
Avkastningen på Statens petroleumsfond var 12,6 prosent i 2003 (målt i internasjonal valuta) i 2003. Dette er den høyeste avkastningen fondet har hatt. Resultatet skyldes høy avkastning på aksjer med 22,8 prosent. Avkastningen på obligasjoner var 5,3 prosent.
Målt i kroner var avkastningen i 2003 91,1 milliarder. Siden 1997 har den gjennomsnittlige årlige realavkastningen etter kostnader vært 3,7 prosent målt i internasjonal valuta.
Store svingninger i de internasjonale kapitalmarkedene har slått inn i avkastningen på Petroleumsfondet siden forvaltningen startet opp i siste halvdel av 1990-årene. Aksjeavkastningen har variert mellom 34,8 prosent (1999) og -24,4 prosent (2002). Avkastningen på obligasjoner har som ventet svingt betydelig mindre, mellom 9,9 prosent (2002) og -1,0 prosent (1999).
Petroleumsfondet har en lang tidshorisont. Svingninger i årlig avkastning er da ikke et problem i seg selv. Økonomisk sett kan det formuleres motsatt: Det er nettopp risikoen knyttet til plasseringer i aksjer, som viser seg ved svingninger i avkastningen, som over lang tid gir høyere avkastning ved å investere i aksjer.
Men slike svingninger kan være et problem om viljen til å ta risiko reduseres i nedgangstider. Strategien som Finansdepartementet har fastsatt for Petroleumsfondet innebar tvert i mot at alle nye midler som ble tilført fondet da aksjemarkedet var nær bunnpunktet gikk til kjøp av aksjer. Det er en styrke for Petroleumsfondet at strategien er robust i forhold til svingningene i avkastningen.
Finansdepartementet har definert et tydelig mandat for Norges Banks forvaltning av Petroleumsfondet. Norges Bank skal søke å oppnå meravkastning i forhold til en referanseportefølje. I 2003 ble avkastningen på Petroleumsfondet 0,59 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseporteføljen. Dette er det sjette året på rad med meravkastning. Samlet brutto meravkastning i denne perioden har vært 9,4 milliarder kroner.
Forvaltningen av Statens petroleumsfond er krevende. Norges Bank legger betydelig vekt på å drive forvaltningen på en betryggende og kostnadseffektiv måte, med meget stort fokus på styring av risiko og måling av posisjoner og resultater. Forvaltningskostnadene er lave sett i forhold til sammenlignbare fond. Det var i 2003 ingen vesentlige brudd på de rammer og retningslinjer som Finansdepartementet har fastsatt.
Norges Bank ønsker å gi bred informasjon om forvaltningen av Petroleumsfondet. Vi håper denne årsrapporten vil bidra til dette.
Svein Gjedrem, Sentralbanksjef
Knut N. Kjær, Direktør Norges Bank Kapitalforvaltning
Webcast fra pressekonferansen