Beslutninger om utelukkelse og særskilt eierskapsutøvelse
Norges Bank har besluttet å utelukke ett selskap fra Statens pensjonsfond utland og avslutte særskilt eierskapsutøvelse med to selskaper.
Norges Bank har besluttet å utelukke ett selskap fra Statens pensjonsfond utland og avslutte særskilt eierskapsutøvelse med to selskaper.
Norges Banks hovedstyre har besluttet å utelukke selskapet RLX Technology Inc grunnet selskapets produksjon av tobakk eller tobakksvarer, jf. det produktbaserte kriteriet i Retningslinjer for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland § 3 første ledd bokstav b.
Beslutningen er basert på en tilrådning fra Etikkrådet fra 26. juni 2024.
Hovedstyret har ikke på selvstendig grunnlag vurdert alle enkeltheter i tilrådningen, men finner det tilstrekkelig godtgjort at kriteriet for utelukkelse er oppfylt. Før utelukkelse skal banken vurdere om andre virkemidler, herunder eierskapsutøvelse, kan være bedre egnet. Hovedstyrets vurdering er at eierskapsutøvelse ikke er et hensiktsmessig virkemiddel i dette tilfellet.
Hovedstyret har videre besluttet å avslutte særskilt eierskapsutøvelse med selskapet Eni SpA. I mars 2012 anbefalte Etikkrådet å sette Eni til observasjon på grunn av bekymring for oljeutslipp knyttet til deres virksomhet i Nigerdeltaet. Finansdepartementet ba NBIM om å følge opp dette med selskapet som del av eierskapsdialogen.
NBIM har det siste tiåret hatt jevnlig dialog med selskapet, overvåket oljevernarbeid og utbedringstiltak. Eni har delt detaljert statistikk og vist åpenhet om utfordringer i regionen, inkludert oljetyveri og sabotasje. I september 2023 kunngjorde Eni planer om å gå ut av Nigerdeltaets landbaserte operasjoner, og har nå fullført salget av datterselskapet NAOC til Oando PLC. På bakgrunn av denne utviklingen finner hovedstyret at den fremtidige risikoen for at selskapet medvirker til eller er ansvarlig for alvorlig miljøskade ikke lenger er uakseptabel i henhold til de etiske retningslinjene.
Hovedstyret har samtidig besluttet å avslutte særskilt eierskapsutøvelse med selskapet ThyssenKrupp AG. I desember 2020 anbefalte Etikkrådet observasjon av ThyssenKrupp som følge av korrupsjonsrisiko knyttet til bestikkelser og mistenkelige transaksjoner i åtte land over 20 år. I stedet for å sette selskapet til observasjon, ba hovedstyret i mars 2021 NBIM om å følge opp gjennom eierskapsdialog over en treårsperiode.
NBIM har i løpet av denne tiden hatt grundige samtaler med ThyssenKrupps ledelse, etterlevelsesteam og styre. Selskapet har vært mottakelige og åpne gjennom hele eierskapsperioden, noe som har gitt en bedre forståelse av hvordan deres antikorrupsjonsarbeid har utviklet seg, de konkrete skrittene de har tatt for å redusere korrupsjonsrisikoen, og deres planer for ytterligere forbedringer. Selv om selskapets bransje og geografiske virksomhet gjør selskapet utsatt for korrupsjonsrisiko, finner hovedstyret at den fremtidige risikoen for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for grov korrupsjon ikke lenger er uakseptabel i henhold til de etiske retningslinjene.
NBIM vil fortsette å ha dialog med både Eni og Thyssenkrupp, og vil følge opp disse temaene, der det er relevant, i den ordinære eierskapsdialogen.