Den største delen av fondet er investert i aksjer, som er eierandeler i selskaper. En del er investert i rentepapirer, som er utlån til stater og selskaper. En mindre del er investert i eiendom og infrastruktur for fornybar energi.
Aksjer
En aksje er en eierandel i et selskap. Dette gir oss rett til en andel av selskapets overskudd. Hvor stort overskuddet blir, avhenger blant annet av utviklingen i økonomien, selskapenes evne til å produsere verdier og øvrige rammebetingelser.
Oljefondets aksjeinvesteringer er fordelt på nesten 9 000 selskaper i mange land, sektorer og valutaer. Investeringene er begrenset til selskaper som er notert på regulerte børser. Fondet kan maksimalt eie 10 prosent av aksjene i et børsnotert selskap. Aksjer i noterte eiendomsselskaper er unntatt fra dette.
Aksjeinvesteringene er fordelt på en rekke ulike . Fondets største geografiske eksponering for aksjeinvesteringene er mot Nord-Amerika og Europa, fulgt av utviklede markeder i Asia og Oseania og fremvoksende markeder.
Den globale aksjeindeksen FTSE Global All Cap fungerer som et utgangspunkt for fondets aksjeinvesteringer. Referanseindeksen er satt av Finansdepartementet.
Eksterne mandater
Vi bruker eksterne forvaltere til å håndtere deler av fondets aksjeinvesteringer. Vi tildeler forvaltningsmandater til organisasjoner med spesialkompetanse innenfor klart definerte investeringsområder. Gjennom detaljerte og inngående analyser av spesifikke markeder og selskaper skal forvalterne søke å slå markedene de opererer i, og på denne måten skape meravkastning for fondet. Vi tildeler eksterne mandater til aksjeforvaltere emd inngående kunnskap om selskaper og markedene de opererer i. De eksterne mandatene dekker typisk fremvoksende markeder og små og mellomstore selskaper i utviklede markeder. Les mer om våre eksterne mandater.
Ansvarlige investeringer
Selskapenes virksomhet kan ha stor innvirkning på samfunnet og miljøet rundt seg. Over tid kan dette påvirke selskapenes lønnsomhet og dermed fondets avkastning. Som en ansvarlig eier bruker vi stemmeretten vår og stemmer ved alle generalforsamlinger, vurderer selskapsstyring og bærekraft og stiller tydelige forventninger til selskapene fondet er investert i. Det er også visse type selskaper som vi ikke ønsker å være investert i. Les mer om vår aktive eierskapsforvaltning.
Aksjeinvesteringene er fordelt på nesten 9 000 selskaper i mange land, sektorer og valutaer over hele verden for å ta del i global vekst og verdiskapning.
Fondets eierandeler i aksjemarkedene
Aksjeinvesteringene består av eierandeler i nesten 9 000 selskaper over hele verden. I gjennomsnitt eier fondet 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.
Prosent
I prosent av markedsverdien til aksjer i referanseindeksen per 30. juni 2024. Kilde: FTSE Russell, Norges Bank Investment Management.
Rentepapirer
Når vi kjøper et rentepapir låner vi ut penger til utstederen av rentepapiret. Så lenge pengene er til låns betaler utstederen oss renter. Nivået på rentene avhenger av blant annet inflasjonsforventninger, løpetid på lånet og hvor god sikkerhet vi har for at utstederen betaler lånet tilbake.
Fondets renteinvesteringer er fordelt med 70 prosent i obligasjoner utstedt av stater og relaterte institusjoner og 30 prosent i verdipapirer utstedt av selskaper.
Statsobligasjoner
Investeringene i statsobligasjoner er i utgangspunktet fordelt etter den økonomiske størrelsen til et land, målt ved brutto nasjonalprodukt. Mesteparten av investeringene i statsobligasjoner er i utviklede økonomier, og en høy andel av statsobligasjonene er utstedt i euro, dollar, pund og yen. Disse obligasjonene vil normalt ha en høy kredittvurdering og være omsettelige. Obligasjoner fra utstedere i fremvoksende markeder kan i henhold til mandatet utgjøre inntil fem prosent av de samlede renteinvesteringene.
Selskapsobligasjoner
Fondets investeres i både obligasjoner utstedt av selskaper og obligasjoner utstedt av banker med pant i boliglån, såkalte obligasjoner med fortrinnsrett. Selskapsobligasjoner gir normalt en noe høyere avkastning enn statsobligasjoner. Alle fondets investeringer i selskapsobligasjoner blir kredittvurdert, enten eksternt eller internt. Forvaltningen tar sikte på at obligasjoner med kredittvurdering lavere enn «investment grade» ikke utgjør mer enn 5 prosent av fondets samlede obligasjonsbeholdning.
Fondets eierandeler i obligasjonsmarkedene
I prosent av markedsverdien til obligasjoner i referanseindeksen per 30. juni 2024.
Prosent
Kilde: Bloomberg Barclays Indices, Norges Bank Investment Management
Eiendom
Fondet eier hundrevis av bygg i en rekke byer over hele verden. Eiendomsinvesteringene gir oss årlige leieinntekter, og skåner fondet for svingninger i aksjemarkedet. Slik reduserer vi risikoen for at fondet skal tape penger.
Vi investerer i kontor- og handelseiendommer i utvalgte byer over hele verden, og i logistikkeiendommer tilknyttet globale distribusjonskjeder. Dette er eiendomsinvesteringer som ikke er notert på børsene, altså unoterte eiendomsinvesteringer.
Vi investerer i et begrenset antall byer i Europa, USA og Asia. Byene har noen fellestrekk i form av åpne eiendomsmarkeder av en viss størrelse, forventet befolknings- og/eller sysselsettingsvekst og potensiale for økonomisk vekst og økt handel. Byene vi har valgt å fokusere på er New York, Boston, Washington D.C., San Francisco, London, Paris, Berlin og Tokyo. I disse byene investerer vi hovedsakelig i kontor- og handelseiendommer av høy kvalitet og med en sentral beliggenhet.Investeringene i logistikkeiendommer er spredt over et større geografisk område. De er lokalisert i nærheten av viktig infrastruktur for transport og i tett befolkede områder.
Vi investerer sammen med partnere for å dra nytte av deres lokale kunnskap og kompetanse. For å få tilgang til de mest attraktive eiendommene, inngår vi partnerskap med store og anerkjente investorer med en lokal tilstedeværelse, langsiktig investeringshorisont og som deler våre interesser. Vi investerer i eiendom gjennom datterselskaper for å sikre god risikostyring og for å beskytte fondets verdier. Avkastningen på de unoterte eiendomsinvesteringene avhenger av leieinntekter, driftskostnader, verdiendringer på eiendommer og gjeld, endringer i valutakurser og transaksjonskostnader ved kjøp av eiendom.
Ansvarlig forvaltning av eiendom
Vi forvalter eiendommene vi eier på en ansvarlig og miljøvennlig måte. Vi mener dette bidrar til å nå målet om høyest mulig avkastning over tid. Vi samarbeider med partnere og eiendomsforvaltere for å integrere miljøvennlige tiltak i forretningsplanene for eiendommene. Vi har utarbeidet en veiledning om ansvarlig forvaltning av unotert eiendom. Veiledningen danner utgangspunktet for dialogen vi har med investeringspartnere og eiendomsforvaltere.
Børsnotert eiendom
Fondets strategi for eiendom inkluderer både unoterte og børsnoterte eiendomsinvesteringer. Fondets investeringer i børsnoterte eiendomsselskaper har eksponering mot eiendommer av høy kvalitet i attraktive byer og sektorer globalt, som komplementerer fondets unoterte eiendomsportefølje. Den børsnoterte eiendomsporteføljen er i hovedsak investert i sektorene bolig, kontor og handel. Geografisk er det en tilnærmet lik fordeling mellom USA og Europa. Du finner de børsnoterte eiendomsinvesteringene i oversikten over alle fondets investeringer sortert under aksjer.
Visste du at fondet eier 25 prosent av Regent Street i London? Investeringen ble annonsert i 2010 da vi inngikk et partnerskap med The Crown Estate.
Infrastruktur for fornybar energi
Fondet investerer i infrastruktur for fornybar energi i Europa og Nord-Amerika. Vi fokuserer på prosjekter med redusert kraftprisrisiko, stabil kontantstrøm og begrenset risiko for den investerte kapitalen. Vi vil prioritere å investere sammen med partnere av høy kvalitet og med lang erfaring innen forvaltning, drift og vedlikehold. Fondet investerer i prosjekter innen infrastruktur for fornybar energi for å oppnå bedre diversifisering. Inntil 2 prosent av fondet kan investeres i unotert infrastruktur fornybar energi.
I 2020 ble fondets mandat endret for å inkludere dette nye investeringsområdet. Strategien supplerer vår eksisterende portefølje for unotert eiendom, og vi trekker på vår lange erfaring med unoterte investeringer. Mandatet definerer infrastruktur for fornybar energi som infrastruktur for produksjon, overføring, distribusjon og lagring av energi basert på fornybare energikilder.
Norges Banks hovedstyre har fastsatt risikorammer for geografi, prosjekter under utvikling og gjeldsgrad. Innenfor disse rammene kan vi investere i unotert infrastruktur for fornybar energi i utviklede markeder i Europa og Nord-Amerika og i prosjekter som enten er i drift eller under konstruksjon.
Investeringene
I april 2021 annonserte vi vår første investering i infrastruktur for fornybar energi. Fondet signerte en avtale om å kjøpe en andel på 50 prosent av havvindparken Borssele 1 & 2 i Nederland, med en installert produksjonskapasitet på 752 MW. Selger var Ørsted som også fortsatte som deleier og operatør av vindparken. Siden har vi også gjort ytterligere investeringer i Spania, Portugal, Tyskland og Frankrike.
I august 2024 gjennomførte vi vår første direkte investering gjennom fond. Vi inngikk en avtale om å investere 900 millioner euro, tilsvarende rundt 10,6 milliarder kroner, i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) flaggskipfond "CI V". CIP og CI V vil investere i fornybar energi med fokus på havvind, vind på land, solparker, strømnett og lagring. Investeringene vil fordeles jevnt på tre regioner: Nord-Amerika, Vest-Europa og utviklede land i Asia-stillehavsregionen.
Ansvarlig forvaltning av infrastruktur for fornybar energi
Vi forvalter investeringene våre på en ansvarlig og miljøvennlig måte. Vi mener dette bidrar til å nå målet om høyest mulig avkastning over tid. Vi har utarbeidet en veiledning som omhandler miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold for investeringer i infrastruktur for fornybar energi, som danner utgangspunktet for dialogen vu har med våre investeringspartnere og forvaltere.
Se alle investeringene
Søk i alle fondets investeringer sortert på land, investeringstype og bransje. Informasjonen oppdateres hvert halvår og er tilgjengelig hvert år fra første investering i 1998.