Til hovedinnhold

Vår stemmegivning i første halvår 2024

Vi stemte ved 8 277 generalforsamlinger og på totalt 90 449 forslag i første halvår 2024. I denne gjennomgangen undersøker vi trender og resultater innenfor sentrale temaer som styrets sammensetning og lederavlønning. Vi diskuterer hvordan bærekraftspørsmål gjenspeiles i stemmegivningen vår, blant annet hvordan vi arbeider for å få fremgang i reduksjon av klimarisiko.

Stemmeoppsummeringen finnes kun på engelsk.

Slik stemte vi

Stemmegivning er at av de viktigste virkemidlene vi har som eier. Vi stemmer for å ivareta fondets verdier ved å fremme våre synspunkter som aksjonær med mål om å oppnå langsiktig verdiskaping i selskapene fondet er investert i.

8 277

generalforsamlinger der vi stemte

90 449

stemmer avgitt
95

Vi stemte i tråd med styrets anbefaling i 95 prosent av sakene

Vi stemte mot styrets anbefaling i 5 prosent av sakene i første halvår 2024. Begrunnelsene for å stemme imot finnes i våre posisjonsnotater og våre retningslinjer for stemmegivning. 

Noen av årsakene til at vi stemte imot var:

  1. Styrets manglende uavhengighet.
  2. Stryreleder er også administrerende direktør.
  3. Avlønning av administrerende direktør.
  4. Styret må stå til ansvar for beslutningene de tar.
  5. Manglende kjønnsbalanse i styret.
Endringer skjer fort. Som investor er det vår jobb å være i forkant, samtidig som vi er en langsiktig eier. Selskaper og andre investorer skal vite hvor vi står. Slik er vi en tydelig og forutsigbar aksjonær i verden.
Nicolai Tangen
Leder for Norges Bank Investment Management

Investeringer i 8 763 selskaper og markedsaktør i 71 land

Vi har dialog med regulatoriske myndigheter, internasjonale organisasjoner og standardsettere for å bidra til utviklingen av prinsipper og forventninger som hever standarden for alle selskaper på områder som selskapsstyring, ansvarlig næringsliv og bærekraftrapportering. Vi deltar også i utviklingen av beste praksis for ansvarlig forvaltning.