Skogbrann i California sett fra verdensrommet.
Skogbrann i California sett fra verdensrommet.

Slik jobber vi med å overvåke risiko

Vi overvåker risiko knyttet til miljø, sosiale forhold og selskapsstyring blant selskapene fondet investerer i. Selskaper kan for eksempel ha høy ESG-risiko hvis de har virksomhet i land med svak regulering og dårlig styring, i bransjer som er svært avhengige av naturressurser og lavtlønnet arbeidskraft eller ved systematisk svikt i håndteringen av ESG-risiko. 

Vi bruker ulike verktøy og metoder for å avdekke og håndtere risiko knyttet til miljø, sosiale forhold og selskapsstyring på ulike stadier av investeringsprosessen. 

Vi forhåndsfiltrerer selskaper på vei inn i referanseindeksen

Fondets referanseindeks for aksjer er basert på en global indeks som leveres av FTSE Russel (FTSE). FTSE oppdaterer inndeksen hvert kvartal for å sikre at selskapene som inngår i inndeksen er representative for det globale markedet for børsnoterte aksjer. Basert på fondets mandat, investerer vi i de fleste selskapene som inngår i referanseindeksen for aksjer. 

Vi gjennomfører systematiske analyser av ESG-risiko fire ganger i året for alle selskaper som skal tas inn i fondets referanseindeks. Denne forhåndsfiltreringen gjør vi etter at FTSE har kunngjort hvilke selskaper som vil inkluderes i indeksen og før endringene trer i kraft. 

Vi vurderer selskapene i porteføljen og i referanseindeksen

Vi analyserer risiko knyttet til miljø, sosiale forhold og selskapsstyring blant selskapene i aksjeporteføljen og referanseindeksen ved hjelp av en standardisert og delvis automatisert filtreringsmetode. Formålet er å avdekke finansielle konsekvenser slik risiko kan ha for fondet og selskapenes mulige og faktiske påvirkning på miljøet og samfunnet. Vi vurderer også selskapene opp mot våre egne forventninger knyttet til bærekraft.

Vi bruker en modell vi selv har utviklet for å identifisere selskaper som utsetter fondet for særlig høy risiko. Vi fokuserer på selskaper i risikoutsatte bransjer og markeder med svake regulatoriske rammeverk eller selskaper med forretningsmodeller som vi ikke anser som bærekraftige på sikt. Vurderingene bygger på data fra OECD, Verdensbanken, FN og ulike frivillige organisasjoner. Disse dataene kombinerer vi med selskapenes egne rapportering og praksis.

Vi gjennomfører aktsomhetsvurderinger

Aktsomhetsvurderinger av miljømessige og sosiale forhold er en viktig del arbeidet vårt som en ansvarlig investor. En gang i kvartalet gjennomgår vi alle selskapene i porteføljen og vurderer dem opp mot våre forventninger knyttet til bærekraft. Målet er å kartlegge potensielle og faktiske negative konsekvenser som selskapene vi investerer i kan forårsake, bidra til eller være direkte knyttet til. Som en minoritetseier kan vi ikke pålegge selskaper spesifikke tiltak, men vi kan bruke vår innflytelse til å påvirke selskapene til å forhindre og begrense negative konsekvenser av virksomheten. 

Vi overvåker nyheter

Vi overvåker nyheter fra offentlige kilder og interessenter om ESG-relaterte hendelser og kontroverser knyttet til selskaper i porteføljen. Dette gir oss informasjon om hvordan selskapene påvirker samfunnet, hvordan interessenter oppfatter selskapene og de mulige økonomiske konsekvensene for selskapene selv. Kartleggingen gir oss også nyttig informasjon om hvilke ESG-temaer som trender i ulike markeder og sektorer. Denne daglige overvåkningen utfyller informasjonen og vurderinger med bakgrunn i selskapenes rapportering. 

Vi følger opp utvalgte temaer

Vi gjennomfører også grundigere undersøkelser av bestemte temaer eller trender vi mener gir økt ESG-risiko. Dette kan være helse og sikkerhet på arbeidsplassen i ulike industribransjer, vannrisiko i gruveindustrien og uetisk markedsførings- og finansieringspraksis innenfor pengespill og forbrukslån.

Vi overvåker endringer og selskapsehendelser

Vi overvåker endringer i porteføljen vår og selskapshendelser som kan føre til endringer i fondets eksponering mot risiko. Vi vurderer for eksempel ESG-risikoen til alle selskaper der eierandelen vår er over fem prosent og hvor vi dermed er en betydelig aksjonær. 

Vi godkjenner utstedere av statsobligasjoner og markeder

Hovedstyret i Norges Bank godkjenner alle utstedere av statsobligasjoner og markedene vi investerer i. Rammeverket inkluderer vurderinger knyttet til bærekraftig utvikling, som vannrisiko, biologisk mangfold, barnearbeid og kamp mot korrupsjon.

Tiltak overfor selskaper med høy ESG-risiko

Rammeverket vi bruker for risikostyring inneholder flere mulige tiltak som kan bidra til å redusere fondets eksponering mot uakseptabel risiko. Hvilket tiltak vi velger avhenger blant annet av alvorlighetsgrad og hvor mye vi er investert i selskapet.